Mobil kerítések szélterelése

2021-08-12

Mobil kerítések telepítésének tervezésekor és magának az építésnek végrehajtásakor figyelembe kell venni a várható szélterheléseket, időjárási hatásokat és mind személyi, mind anyagi sérülések elkerülése végett.

Mind a beruházás vezetője, mind az építtető, mind a kivitelezés vezetőjének kötelessége az alábbi szempontok alapos ismerete és figyelembevétele:

1) Mobil kerítés kialakítása és típusa a széláteresztő képesség szempontjából.

A rácshálós mobilkerítések jóval kevésbé fogják fel a szelet, míg a zárt vagy ponyvával zárttá tett táblák jelentősen nagyobb ellenállást fejtenek ki. Ezeket a jellemzőket a telepítésnél figyelembe kell vennünk, azaz a nagy ellenállást kifejtő rendszereket mindenképpen el kell látnunk a megfelelő támasztással, hogy egy szelesebb napon ne boruljanak fel. Az alábbi képen a mobil fal, ponyvás, hálós mobil kerítés, mesh hálós mobil kerítés és rácsos mobilkerítés szélterhelése és légörvényei láthatók és szélterhelési lerakódás (Sedimentation), azaz a szélfogás szintje látható:

 

 

2) Elhelyezési környezet szél zóna helyzete

Bár Magyarország nem egy nagy ország és többé kevésbé az időjárás minden tájegységben hasonló, azért még itt vannak szelesebb vidékek. A Bakony térsége, illetve dél Alföld kiemelt szélveszélyes zóna. Az alábbi ábrán ezeket a területeket sötétebb színnel jelöltük.

 

3) A terep jellemzője, profilja

Az előző pont mellett lehetnek olyan területek is, ahol a széláramlás erősebb a földrajzi környezet miatt. Például a dombtető általában nagyobb a szélellenállás mint egy védett völgyben, illetve szeles folyó meder mellett válasszunk inkább nem zárt táblákat, míg a magas erdők megvédik a rendszert a légáramlástól.

 

4) A mobil kerítés környezetének beépítettsége

Ha a földrajzi környezetet megvizsgáltuk, nézzük meg az épített környezetet is. Egy magas házfal vagy egyéb nagyméretű épület már jelentősen tudja befolyásolni a légáramlatok irányát és erősségét is. A terep jellemző és környezeti beépítettség hatásra a szélterhelés akár harmadával kisebb lehet, lásd alábbi ábra.

 

5) A kerítés hosszúsága és magassága

Már esett szó a tábla típusáról, úgy, mint zárt, vagy széláteresztő rácsos tábla, de ezek mellett érdemes tudni, hogy hiába választunk a szélterhelésnek megfelelő típusokat, sajnos a szélellenállás megsokszorozódik a táblák hosszával. A magas, hosszú kerítés szakaszt általában nagyobb szélterhelés jellemzi, így javasolt támasszal erősíteni.

Ellensúly elhelyezési és földbe horgonyzás elhelyezésének lehetősége

Ha megvizsgáltuk a körülményeket és arra jutunk, hogy a kerítésünk különösen nagy szélterhelésnek lesz kitéve, megoldást kell találnunk a megfelelő támasztásra. Alábbi ábránkon a leszúró vas szabályos elhelyezését láthatja.

Kapcsolódási és beléptető pontok korrekt kialakításának lehetősége

Problémát legtöbbször a nem megfelelően kialakított fal-kerítés, kapu-kerítés kapcsolódási pontok okozzák. Ezért ha kaput is szeretnénk építeni a rendszerbe azt az alábbi képen látható módon tegyük.

 

A fémszerkezetek szélterhelésére külön szabvány vonatkozik, illetve a mérnök kamarának rendezvényekre, vidámparkokra vonatkozó külön ajánlásai vannak tervezők, statikusok részére ezeket a honlapunkról is letöltheti.

Az utóbbi időszak változékony időjárása még nagyobb gondosságot és odafigyelést igényel, ezért az alábbi technikákat és megoldásokat javasoljuk felhasználóinknak, vevőinknek.

Helyes választáshoz a tervezendő mobilkerítés típusa és a helyszín fizikai jellemzői feltétlen szükségesek, kérjük következő táblázatunkat olvassa át figyelmesen!